Federata Shqiptare e Çiklizmit është themeluar në Vitin 1925

Turi Çiklistik i Shqipërisë është zhvilluar për herë të parë në shtatorin e vitit 1925 me një gjatësi 1300 km, ky ishte aktiviteti i parë zyrtar i asaj kohe.

Turi i parë çiklistik i Shqipërisë ishte me Itenerar:

Shkoder – Durres
Durres – Fier
Fier – Vlore
Vlore – Tepelene
Tepelene – Gjirokaster
Gjirokaster kalohet kufiri me Graqine në Kakavijë; ndalim tek Ura e Peratit, Ura e Peratit – Leskovik
Leskovik –  Korçë, në Korçë një ditë pushim
Korçë – Qukës
Ura e Haxhi Beqarit – Elbasan
Elbasan – Peqin
Peqin – Kavajë
Kavajë – Tirane.

Në çdo qytet rezervohej një pritje madhështore, çdo bashki dhe prefekturë siguronte fjetjen, ushqimin, shërbimin mjeksor, duke krijuar një ambjent sportiv. U bë zakon që tre sportistët e parë merrnin dhurata të posaçme. Në ditën e fundit Ministri i Brendshëm Ceno Beg Kryeziu dha një pritje ku ishin edhe senatori Halit Roji dhe Drejtori i Përgjithshëm Pertef Pogoni. Sipas vendit të parë të dytë dhe të tretë; Jonuz Gjylbekut ju dhuruan 50 napolona, Ali Haverikut 25 napolona.

Turi Çiklistik i Shqipërisë nga vjetërsia e tij renditet i treti në Europë, pas Turit të Francës dhe Xhiros së Italisë.

Ky sport ka pasur kulmet e sukseseve si asnjë lloj tjetër në Shqipëri. Me Palok Nikën dhe Jonuz Gjylbegun  në 1925 startonte kjo garë që për Shqipërinë e asaj kohe dhe për Kontinentin Europian ishte një nga startet më të rëndësishme të sportit amator.

FITUESIT E TUREVE ÇIKLISTIKE  NDËR VITE

Viti         KLASIFIKIM INDIVID         Ekipi                      KLASIFIKIM EKIPOR

1925      Jonuz Gjylbegu                Vllaznia                 Vllaznia

1936      Koco Kereku                     Skenderbeu        Skenderbeu

1946      Pirro Angjeli                      Dragoi                 

1947      Gani Lacej                        Partizani             

1948      Mishel Cico                      Partizani             

1948      Mishel Cico                      Partizani             

1949      Pirro Angjeli                     17 Nentori         

1950      Fadil Muriqi                       Vllaznia                Dinamo

1951      Fadil Muriqi                       Vllaznia                Partizani

1952      Fadil Muriqi                       Vllaznia                Spartak

1953      Fadil Muriqi                       Vllaznia                Spartak

1954      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1955      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1956      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1957      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1958      Bilala Agalliu                    Partizani             17 Nentori

1959      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1960      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1961      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1962      Bilala Agalliu                    Partizani              Partizani

1963      Bilala Agalliu                    Partizani             Partizani

1964      Rruzhdi Muriqi                 Vllaznia               Partizani

1965      Bilal Agalliu                      Partizani             Partizani

1966      Shefqet Dervishi             17 Nentori          Dinamo

1967      Sali Hima                          Dinamo              Dinamo

1968      Sali Hima                          Dinamo              Dinamo

1969      Dashamir Rama             Partizani              Partizani

1970      Muharrem Ahmeti           Partizani              Partizani

1971      Lutfi Zino                           Partizani              Partizani

1972      Muharrem Ahmeti            Flamurtari           Lokomotiva

1973      Agron Tafilica                    Dinamo               Dinamo

1974      Agron Tafilica                    Dinamo              Lokomotiva

1975      Agron Tafilica                    Dinamo              Dinamo

1976      Kastriot Mezini                   Partizani             Dinamo

1977      Lutfi Zino                            Lokomotiva        Partizani

1978      Agron Huqi                        Partizani              Partizani

1979      Agim Tafili                          Partizani              Partizani

1980      Agim Tafili                          Partizani              Lokomotiva

1981      Agim Tafili                          Vllaznia               Partizani

1982      Agim Tafili                          Vllaznia               Vllaznia

1983      Albert Cuko                       Apollonia            Partizani

1984      Agim Tafili                          Vllaznia               Vllaznia

1985      Agim Tafili                          Vllaznia               Vllaznia

1986      Ardian Feraizi                    Partizani              Vllaznia

1987      Agron Huqi                        Partizani              Partizani

1988      Sytki Tafili                           Vllaznia               Vllaznia

1989      Selim Celmeta                  Dinamo              Vllaznia

1990      Selim Celmeta                  Dinamo              Partizani

1991      Agim Paja                           Partizani             Shqiperia

1993      Agron Boga                        S.k Tirana           S.k Tirana

1994      Agim Paja                           S.k Tirana           S.k Tirana

1995      Besnik Musai                    S.k Tirana            S.k Tirana

1996      Besnik Musai                    S.k Tirana            S.k Tirana

1997      Besnik Musai                    S.k Tirana            S.k Tirana

1998      Besnik Musai                    S.k Tirana            S.k Tirana

1999      Besnik Musai                    S.k Tirana            S.k Tirana

2000      Besnik Musai                    Bylis                      Apollonia

2001      Besnik Musai                    S.k Tirana            Apollonia

2002      Admir Hasimaj                  Apollonia            Apollonia

2003      Ermir Avdolli                      Teuta                    Teuta

2004      Palion Zarka                       Apollonia            Apollonia

2005      Palion Zarka                       Apollonia            Apollonia

2006      Palion Zarka                       Apollonia            Apollonia

2007      Palion Zarka                       Apollonia            Apollonia

2008      Jonid Toska                        Apollonia            Apollonia

2009      Jonid Toska                        Apolloni               Apollonia

2010      Besmir Banushi                Tirana                   Apollonia

2011      Besmir Banushi                 Apollonia            Apollonia

2012      Besmir Banushi                Apollonia            Apollonia           

Në vitin 1948 janë zhvilluar dy Ture Shqiperie. Siç shihet në vitet 1946 deri në 1949 nuk ka patur Klasifikim Ekipor. Në vitin 1992 Turi Çiklistik i Shqipërisë nuk është zhvilluar.          

Na ndiqni në:

Follow by Email
Facebook
YouTube

Nga aktiviteti më i fundit:

bicycle-race-778043 tourd-e-nez-start bikerace-480 amgen-bike-race-walnut-creek-2012 t03_24351971 130628145522-tour-26-story-top